top of page

EMDR ((Eye Movement desensitization and Reprocessing  היא שיטת טיפול אינטגרטיבית שהוכיחה את יעילותה בטיפול במגוון של תלונות נפשיות, הקשורות בין היתר לטראומה ולחרדה. מחקרים רבים מראים ששיטת EMDR מסוגלת להביא לעיבוד מהיר של זיכרונות טראומטיים, המביאים לשינויים קוגניטיביים ורגשיים יציבים, ולהקלה בסימפטומים התנהגותיים- גופניים. השיטה פותחה בסוף שנות ה-80 על ידי הפסיכולוגית האמריקנית, ד"ר פרנסין שפירו, ומאז עברו את ההכשרה, עשרות אלפי מטופלים, בכל רחבי העולםומתוכם למעלה מ-1000 מטפלים בישראל.

ההכרה ההולכת וגוברת, מתבססת על מחקרים רבים, המצביעים על יעילותה של השיטה, הן בטיפול במבוגרים, והן בטיפול בילדים.

 

נכון להיום פורסמו עשרות מחקרים, מחקרי Meta Analysis ותיאורי מקרים, ורובם המוחלט מראה על תוצאות חיוביות ביוצר ועמידות לאורך זמן.

הפרסומים מצביעים על יעילות ה EMDR בטיפול באנשים הסובלים מ-PTSD, פוביות על סוגיהן השונים, התקפי חרדה, אבל מורכב, קושי בתפקוד מיני והתמכרויות שונות.

כמו כן נעשה שימוש נרחב- EMDR בטיפול בנפגעי טרור, אלימות, תקיפה מינית ותאונות. הניסיון הקליני מראה כי השיטה יעילה במקרים של תגובות לאירועים טראומטיים חמורים,(Major Trauma) כמו למשל פיגועים, תאונות דרכים או תקיפה מינית, וכן בתגובה לאירועים טראומתיים קלים יותר, כמו חוויות שליליות במשפחה ,בחברה וכד' (Minor Trauma)

EMDR הינה שיטת טיפול אינטגרטיבית, ממוקדת, העוזרת במצבים, שהחוויות הטראומטיות לא עובדו כהלכה, ויש צורך להעלותן מחדש בסיטואציה טיפולית בטוחה, ובשיטת טיפול המכוונת למטרה זו.

אדמה את השיטה, לצנתור רגשי, שמגיע לחוויה , מתוך בעיה הקיימת בהווה שיש לה השלכות על איכות חייו של האדם, ואשר מעכבת אותו בתחומים מסוימים. שיטה זו מהירה, מכוונת מטרה, ויעילה.

 

הפרוטוקול המפורט מתחיל בשלבי הערכה שונים, הבאים לברר את התאמתו שך המטופל לעבודת EMDR. בתום ההערכה, נבחר אירוע מסוים שהשאיר את רישומו השלילי על המטופל. המטפל עוזר למטופל, להתרכז במרכיבים השונים של החוויה, הכוללים אלמנטים חושיים, קוגניטיביים (אמונות שליליות) רגשיים וגופניים.

התמקדות כזו עוזרת למטופל, להעלות מחדש את החוויה הטראומטית על כל מרכיביה.

כאשר מסתיים שלב זה, מתבקש המטופל להתמקד בזיכרון ולשים לב לתגובותיו השונות, בעוד המטפל נותן גריה דו-אונתית בעזרת גירוי ראייתי, שמיעתי, או גירוי של מגע קל. שלב זה מסתיים כאשר המטופל מסוגל לחזור לזיכרון המקורי ולחוות אותו ללא מצוקה רגשית ועם אמונה עצמית חיובית.

לאחר מכן המטפל מבקש מהמטופל, להעלות מחדש את הזיכרון יחד עם האמונה החיובית שעלתה במהלך העיבוד, או זו שנבחרה בתחילת הטיפול, ומחזק קשר חדש זה.

 

לקראת סיום התהליך, המטופל סורק את תחושותיו הגופניות כדי לבדוק האם יש רגיעה והפחתת מצוקה גם ברמה הגופנית. במידת הצורך המטפל ינחה את המטופל לבצע תרגיל הרפיה, וזאת כדי לסגור את הפגישה בהרגשה טובה.

לסיום, המטפל יבקש מהמטופל, לערוך יומן של חלומות, רגשות ומחשבות הרלוונטיים לעבודה הטיפולית שנעשתה. כמו כן ניתנת אפשרות לקשר טלפוני ללא מגבלה, עפ"י הצורך.

המטפל ממעט להתערב בתהליך העיבוד כיוון שהוא מכיר ומוקיר את יכולת הריפוי הטבעי. הוא ימנע מלהתערב במהלך עיבוד הזיכרון, אלא אם התהליך נתקע. גם במצב כזה ההתערבות תהיה מזערית כדי לא להפריע ולעכב את התהליך הטבעי של עיבוד הטראומה.

אורך הטיפול שונה ממטופל למטופל ומבעיה לבעיה, כאשר מדובר באירוע טראומטי בודד, הטיפול יכול להסתיים בפגישות בודדות.

תוך כדי תהליך ההכשרה מזהים המטפלים מרכיבים מוכרים משיטות טיפול שונות. למשל מרכיבים קוגנטיביים, היפנוטים, דינמיים ומערכתיים-התנהגותיים וכאלו המתייחסים לטיפול גוף- נפש. כמו כן, יש כיום הכרה גוברת בחשיבות הנושא של עיבוד מידע בחלק מרכזי בהליך התרפויטי וביצירת דרכים שונות להקלה וזירוז של תהליך זה.

(עובד ממאמרו של ד"ר אודי אורן-עמותת EMDR ישראל)

bottom of page